Student opmerkingen | Cursussen Turkse |Accomodatie in Izmir/Turkije EN english | FR francais | DE german | ES spanish| NL dutch|IT italano | RU russian | Sitemap

Leren Turks in Turkije

De verslagen van onze oud-studenten zijn allemaal geschreven vanuit een persoonlijk perspectief en geven inzicht in de ervaringen met onze taalschool is gevestigd in Izmir / Turkije.

Posted on November 25, 2015, Marieke from Rotterdam, Netherlands

2 weken Izmir in september 2015. 2 weken op de taalschool. Ik was een beginner en heb er erg veel geleerd. Ik sprak daarvoor een paar woordjes, ik kon iemand groeten en tot 10 tellen. Maar als iemand antwoord gaf wist ik het al niet meer....

In die 2 weken heb ik erg veel geleerd. Het ging in een redelijk hoog tempo. Maar daardoor moesten we al snel in het Turks gaan praten over onszelf. De lerares vroeg ook altijd wat we gisteren hadden gedaan en wat we hadden gegeten bijvoorbeeld. Goede oefeningen. De lessen waren erg afwisselend van grammatica, woorden, gewoontes en door veel oefeningen en af en toe een spel leerde ik veel. Maandag t/m vrijdag was er les van 9 tot 15u. Met 2 pauzes. In de pauzes ging in lunchen bij een klein tentje om de hoek. De baas van dat tentje hielp altijd met huiswerk. Na school liep ik naar mijn hostfamily en ging daar huiswerk maken. Vervolgens eten om 19u en daarna eigenlijk iedere avond een heerlijke wandeling maken langs het water. Buiten school had ik weinig contact met klasgenoten, maar hier heb ik bewust voor gekozen omdat ik er echt ben om de taal te leren en voor mezelf wat tot rust te komen. En dat kwam ik zeker door iedere avond langs het water uit te waaien. Op zondagen bezocht ik een kerk in Izmir, een internationale kerk, waar ik me zeer welkom voelde. Mijn 'gastmoeder' was erg lief. Ze sprak geen Engels, maar na veel proberen en veel geduld konden we op den duur iets communiceren. Ze heeft altijd heerlijk voor mijn eten en drinken gezorgd. Na die 2 weken ben ik naar een voor mij bekende familie dichtbij Konya geweest.

Voorheen sprak ik weleens met hun met een tolk en nu kon ik zelf een paar woorden wisselen. Vervolgens in NL ben ik verder gegaan met Turks aan de volksuniversiteit. Maar dit gaat lang zo snel niet als in Izmir. Daarom hoop ik maart 2016 DV weer terug te gaan naar Izmir. Ik hoop ook dezelfde hostfamily.

Posted on December 28, 2011, Marcella from Wijchen, Netherlands

sundown Frühstück certificate

 

 

 

2 weken totaal heb ik de intensieve cursus Turkse taal (30 lessen) gevolgd aan het TLC in Izmir.
Ik kwam vanuit Bodrum met een Pamukkale bus naar Izmir busstation en heb vanaf daar een taxi genomen naar het TLC. Het openbaar vervoer in Turkije is goed, gemakkelijk en niet al te duur. Ik kwam aan op zondag en werd hartelijk ontvangen op school waarna ik naar mijn verblijf werd gebracht. Dit was een ruim appartement 5 minuten lopen vanaf school met plaats voor 4 a 5 studenten. Ik had een ruime kamer met kast, buro en bed voor mezelf en deelde de keuken woonkamer douche(2) en toilet(2) met mijn medestudenten.

Totaal waren we die 2 weken met 4 personen. Het appartement is ruim en voorzien van alle gemakken inclusief balkon en WIFI (tegen vergoeding). De cursus was leerzaam, soms zwaar maar vooral erg leuk om te volgen. De leraressen zijn zeer professioneel, zeer toegankelijk en erg vriendelijk. Ze helpen je overal mee en gaan zelfs ’s avonds wel eens mee om wat te gaan eten op drinken met elkaar. Er vormt zich spontaan een hechte groep van allerlei nationaliteiten, wat ik als zeer prettig ervaren heb. Izmir is groot, maar na een dag of 2 ziet alles er al anders uit en ga je steeds meer herkennen. Met een Kentkaart (vervoersbewijs) reis je het hele gebied door voor een paar lira. Deze kaart kun je steeds opwaarderen en gebruiken voor de tram, bus, en ferryboten.

Er gaan meerdere keren per dag ferryboten vanaf 3 of 4 plaatsen naar de overkant. Het is zeer de moeite waard om dit in de vrije uurtjes te gaan bezichtigen of een hapje te gaan eten. Ook de zogenaamde witte taxi’s kosten bijna niets en vervoeren je door het hele gebied. Deze kom je tegen op elke hoek van de straat en zijn vele malen goedkoper dan de gele taxi’s. Al doende leert men maar voor de nieuwe reiziger zou ik graag onderstaande tips willen meegeven: De intensieve cursus spreekt voor zich maar is oprecht pittig. Niet onmogelijk maar na 6 uur school per dag zul je ook ca. 1-3 uur per dag moeten besteden aan je huiswerk. Vanwege de extreme hitte die ik ondervond en het gemis van een airco in het appartement zou ik willen adviseren niet in de heetste maanden te gaan. Dit maakt het zwaarder. Ook moet je rekening houden met een tweetalige cursus. In mijn geval Engels - Turks. Dit is niet mijn moedertaal en maakte het ook weer iets zwaarder dan dat het in je eigen taal gegeven zou worden. Al met al heb ik een geweldig mooie tijd gehad in Izmir en zal ik zeker nog eens terug gaan. Ik kan deze school en cursus met een goed gevoel aanbevelen. Voor iedereen die zich aan gaat melden, heel veel succes maar vooral veel plezier!
Mvg Marcella – Nederland.

Posted on February 12, 2011, Inge from Den Bosch/Netherlands

Begin december 2010 ben ik aan een intensieve cursus Turks van drie weken begonnen (ik heb kennis van het Turks nodig voor mijn werk), nadat ik op het vliegveld van İzmir was opgehaald door de “patron” van het Turkish Language Center, in het appartement was geïnstalleerd en zij me had uitgelegd hoe ik bij de school moest komen. December is blijkbaar niet zo’n populaire maand en onze groep bestond uit slechts 4 personen, allen even enthousiast als de docente. De sfeer was prettig en iedereen bij het Turkish Language Center was stond steeds klaar om waar nodig hulp of ondersteuning te bieden. De docente altijd bereid om in te gaan op onze vragen over de lesstof en verzoeken met betrekking tot zaken die wij wilden leren/weten. Ook begeleidde ze ons graag wanneer we het werkelijke Turkse leven wilden meemaken. Ik kijk terug op een leuke tijd.

Posted on August 31, 2010, Antje from Radboud Universiteit/Netherlands

Ik heb elke dag van mijn verblijf in Izmir genoten met dank aan een geweldig gastgezin en een zeer leerzame talencursus. Al na de eerste dag na aankomst maakte ik deel uit van de familie. Bij bijna elke maaltijd werd ik gevraagd om alles op tafel in het Turks te benoemen, een prima woordenschatoefening! Semiha Urhan, de manager van het Turkish Language Center, deed er alles aan om ons cursisten op ons gemak te stellen, problemen op te lossen en gelegenheden te bieden om ons deel te laten nemen aan het “echte” Turkse leven. Zo belandde ik bijvoorbeeld op een zondag met een Spaanse medecursist op een Turks partyboot. Er werd gegeten, gezwommen, gedansd en kennis gemaakt met Turken van alle leeftijden. De talencursus heeft absoluut aan mijn verwachtingen voldaan. In drie weken cursustijd heb ik een behoorlijke basiskennis van het Turks opgebouwd dank het intensieve karakter van de cursus, de goede doceer-vaardigheden van de docente en haar enthousiasme en gedrevenheid om ons in een kort aantal weken in vele geheimen van het Turks in te wijden. Eindelijk begrijp ik de structuur van het Turks! Ook ben ik in staat om hele zinnen te formuleren, al moet ik heel goed over de formulering nadenken. De opgedane kennis zal zeker van pas komen in mijn verdere onderzoeks- en onderwijsloopbaan. Ik beveel deze talencursus aan iedereen aan die geïnteresseerd is om het Turks in Turkije te leren omdat men:
1) na drie weken cursus kennis van de structuur van het Turks heeft opgedaan die het basisniveau overstijgt.
2) na drie weken cursus communicatieve kennis van het Turks op basisniveau heeft opgedaan. − de geleerde kennis dagelijks in de praktijk kan brengen.
3) continu zeer persoonlijk wordt benaderd: (i) De didactisch bekwame en gemotiveerd docente doet er alles aan om aan ieders persoonlijke behoeften en vragen te voldoen; (ii) de cursusorganisatie doet er alles aan zodat de cursist zich gedurende het verblijf rondom goed gaat voelen.
4) interessante medecursisten uit de hele wereld leert kennen.
5) de mogelijkheid heeft om een land met een enorme culturele en talige diversiteit van dichtbij kennen te leren.

http://home.medewerker.uva.nl/a.orgassa/